17.2.15

Parijs is stapelgek op laagjes

In mijn rubriek 'Fan van Fleur' van deze maand van het magazine Ariadne at Home, inspiratie uit Parijs. Laag over laag over laag.... Hoe pas je dit toe in je eigen huis? Door middel van laagjes, transparantie en het mixen van verschillende wittinten

Bordranden  
Kleine kunstwerkjes van laagjes borden, oude en nieuwe borden en borden met mooie schulprandjes. De combinatie en de laagjes maakt het mooi. 

DIY: Verzamel een aantal bordjes van groot naar klein met verschillende randen. Ik heb hier 1 opvallende opengewerkte rand gebruikt en 3 wat simpele vormen. Het is even proberen welke bordjes het mooiste op elkaar passen. Plak de bordjes aan elkaar met speciale 2 componenten porseleinlijm. Ik heb het voorste bordje gedecoreerd met handgeschept gestanst karton, gevonden op de beurs in Parijs. Maar het kan ook met ander handgeschept papier. Knip een ronding zo groot als het schoteltje uit en knip daarna een vorm uit. Plak de uitgeknipte vorm in het schoteltje en de ronding op het schoteltje. Dit geeft een verrassend effect door de diepte die het creeert. Het is het mooist om te werken met borden in verschillende wittinten. Hang het geheel op met een bordenhanger aan een schroef of grote spijker. Een extra laagje 
Wat we veel hebben gezien in Parijs was een extra kussentje op gestoffeerde stoelen. Een extra laagje op je stoel dus. 

DIY: dit kussentje is gemaakt van 2 Annvy stoelkussens van Ikea. Dit werkt makkelijker dan de kussenvulling zelf maken Meet de zitting van de stoel op en knip de 2 kussens op maat van 1 kussen, naai de 2 delen met de hand aan elkaar. Leg de linnen stof op de vulling, vouw genoeg stof om en naai rondom en kruislings. Scheur 4 reepjes linnen en bevestig deze aan de onderkant van het kussen op een stiknaadje. Knip een stuk linnen stof op maat van het kussen en naai dit op de stiknaad vast aan de onderkant.
Gelaagde lijstjes
Een heleboel lijstjes over elkaar maakt een mooi tafereeltje en je kunt er een heleboel kaartjes en foto’s in kwijt. Alle verschillende lijstjes worden een geheel, omdat je ze over elkaar hangt. De kleuren van de lijstjes heb ik weer terug laten komen in sommige afbeeldingen. 

DIY: begin bij de grootste lijst en hang deze op het laagste punt met mooi touw aan een spijkertje. Hang de lijstjes een voor een over elkaar en maak een mooie compositie. De spijkertjes hoeven niet precies op 1 lijn, juist de verschillende hoogtes maakt het mooi.Laagjestafel met vitrage
Laagje over laagje over laagje gedekte tafel. Ik heb verschillende transparante lagen op tafel gebruikt, zoals kaasdoekvitrage en gescheurd linnen. De rafeltjes van de stof voelen als een extra laagje. Ik heb hier met verschillende witten gewerkt voor een extra gelaagd gevoel. 

DIY: begin met een laag kaasdoek. Omdat kaasdoek iets open is, geeft het meteen een gevoel van gelaagdheid. Gebruik daarover een transparant paneelgordijn van Ikea, deze hebben precies de goede breedte om onder een standaard tafelloper te leggen. Dit geeft een mooi gelaagd effect aan de tafel. (Het paneelgordijn Rosenkalla van Ikea is een hele leuke hiervoor). Daarover een mooie witte linnen tafelloper. Maak het af met een linnen doorgestikte placemat en een servet. Een placemat maak je simpel door de linnen stof te scheuren en daarna even te stikken, zodat het mooi rafelt, maar niet verder gaat dan de stiknaad. Maak een simpel zakje voor de vorkjes met aan de voorkant vitrage stof en aan de achterkant linnen. Laagjes op bed
Een laagjeseffect op bed is mooi en als je gebruik maakt van een halve sprei nog praktisch ook. Wel het laagjeseffect, maar geen hoge stapels naast het bed. Ik heb gebruik gemaakt van linnen gordijnen van Ikea om de sprei te maken en voor het bedhoofd. De gordijnen zijn al gestikt en dat is met name voor het bedhoofd heel handig. 

DIY: maak een sprei van een dekbed en linnen gordijnen van Ikea. Knip het dekbed door midden en maak een hoes op maat van het halve dekbed. Gebruik 2 kleuren linnen, 1 kleur voor de bovenkant en een andere kleur voor de onderkant. Leg de stof plat op elkaar en naai 3 kanten aan elkaar. De 4e korte zijde naai je aan iedere kant een stukje, zodat het dekbed er nog net doorheen kan. Keer de hoes binnenste buiten en doe het dekbed erin.

Tip: was de linnen stof voordat je gaat naaien, want linnen kan best veel krimpen. In de droger wordt linnen heerlijk zacht. (laat het niet helemaal droog worden in de droger)Gordijnlaagjes
Een mix van stoffen voor het raam. Iets anders voor de ramen is echt zo gebeurd. Laat je oude vitrage hangen en hang er een opengewerkt dun plaid voor. Ik heb dit plaid van de H&M Home gebruikt, want het is licht en heeft een prachtig transparant kantmotief.

Tip: wil je zelf even snel wat andere vitrage ophangen. Meet het raamkozijn op, knip de vitragestof op maat van het raamkozijn. Maak een smalle baan aan de bovenkant, haal een uitschuifroede erdoorheen. Plak de plakhaakjes op het houtwerk en hang de stang op aan de haakjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten